Breng sfeer in je keuken met verlichting

Verlichting heeft een grote invloed op de sfeer van de keuken. Goede verlichting is natuurlijk prettig tijdens het koken, maar als je gaat eten in de keuken dan vraagt dat om andere verlichting. Het liefst heb je natuurlijk zoveel mogelijk daglicht in je keuken, maar soms is dat niet mogelijk. Daarom maken we gebruik van drie soorten verlichting, namelijk basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting in de keuken

Met basisverlichting verlicht je de hele keuken. Meestal gebruik je de basisverlichting wanneer je niet al te lang in de keuken hoeft te zijn. Het gaat vaak om een plafondlamp die de hele keuken rondom verlicht. Een alternatief voor een plafondlamp zijn plafondspots. Het voordeel van spotjes is dat je ze ook kunt dimmen, waardoor de basisverlichting veranderd in sfeerverlichting.

Werverlichting in de keuken

Bij werkverlichting is het belangrijk dat de lichtbron zich recht boven het werkblad bevindt. Hierdoor voorkom je dat er schaduw ontstaat op het aanrecht. Het is belangrijk dat je in het geval van werkverlichting altijd voor een afgeschermde lichtbron kiest, omdat dit veiliger is in combinatie met vocht dat van het koken vrij komt. Een ideale plek voor werkverlichting is de onderkant van de hangkasten.

Sfeerverlichting in de keuken

In principe heb je voldoende aan basis- en werkverlichting in de keuken. Maar vandaag de dag is de keuken steeds meer een woonkamer aan het worden, waardoor sfeerverlichting ook een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Wanneer je langere tijd doorbrengt in de keuken is tl-verlichting niet echt prettig. Plaats daarom kleine spotjes onder de kastjes of in een open keuken kast. Kies voor meerdere hanglampen op een rij, wanneer je een bar in je keuken hebt. Sfeerverlichting heb je in alle soorten en maten. Probeer wel te kiezen voor dimbare verlichting, zodat je het licht kunt afstemmen op verschillende gelegenheden.